Home
Tutorials
Freebies

Sunday, 12 May 2013

'Esau' BOMOH SIAM KelantanEsau bomoh Siam Kelantan
ESAU melihat buku catatan nama-nama pelanggan yang sudah diubatinya.

MELEWATI lorong di celah sebuah kedai makanan Thai di Kampung Kubang Panjang, Tumpat, Kelantan, kehadiran kami ke teratak dukun Siam itu 'disambut' tiga ekor anjing yang tidur di penjuru halaman. Butir bualan bomoh Esau a/l Chau Wek dengan dua rakannya di tingkat atas rumah terhenti sebaik sahaja kehadiran kami disedari mereka.
Esau yang mengalu-alukan kunjungan kami petang itu pada mulanya berpenampilan ringkas. Berlengeng tidak berbaju, dia sekadar memakai kain pelikat yang digulung besar di pinggang sehingga kain itu tersingkat ke paras lutut. Wajah lelaki berusia 68 tahun itu kuning cerah, terserlah darah Siam yang mengalir dalam dirinya.
Banyak tersenyum, dia nampak mesra. Fasihnya bercakap Melayu loghat Kelantan tidak perlu disangsikan. Hakikatnya memang di teratak itulah dia lahir dan tinggal.
Bahkan, bapa dan datuknya sememangnya lahir di negeri Cik Siti Wan Kembang ini. Esau menyifatkan dirinya Siam Kelantan.
Mata penulis menjamu segenap ruang di tingkat atas. Berdekatan sofa kami duduk, kelihatan timbunan kotak berisi lilin yang tertulis nama-nama orang.
Ada nama Melayu, Siam, Cina dan India. Barangkali mencecah ratusan kotak. Ia bagai manifestasi akan betapa ramainya yang mendapatkan khidmat Esau.
Itu belum lagi ke tempat berubat atau perbomohan yang terletak di satu sudut yang agak suram. Cairan lilin tebal yang membeku di atas lantai bagai menunjukkan betapa banyaknya lilin yang telah dinyalakan.
Lazim mendapat 10 orang pelanggan sehari, pelanggannya bukan sahaja datang dari merata tempat di negara ini dan Thailand, bahkan dia pernah dipanggil berubat ke Singapura.
"Lilin-lilin ini untuk panggil orang balik atau seru ke pangkuan.

GRO
Pagi ini sahaja, ada empat orang datang jumpa saya nak panggil suami atau isteri mereka yang meninggalkan rumah dan tak balik berhari-hari. Usaha saya selalunya berjaya," katanya yang berkhidmat sebagai bomoh ketika berusia 47 tahun.
Oktober tahun lalu, Esau yang merupakan bomoh Siam terkenal di Tumpat pernah mendedahkan kepada pihak media bahawa ramai isteri daripada keturunan Siam dan Melayu berumur antara 25 hingga 50 tahun yang menemuinya kerana suami-suami mereka mengabaikan mereka dan keluarga akibat tergoda dengan pegawai perhubungan pelanggan (GRO). Ada suami yang sanggup berhabis duit sehingga RM100,000 untuk memikat GRO.
"Ada juga kes majikan mencari pekerja. Sekarang ini pula, lelaki minta suka kepada lelaki lain pun banyak," ujar Esau setelah penulis bertanyakan mengapa tertera nama dua lelaki pada sebuah kotak lilin.
Jelas Esau, lilin merupakan barangan paling utama dalam perawatannya.
Menurut kaedah perbomohan Siam, lilin-lilin berkenaan akan dinyalakan pada pukul 8 malam dan pukul 12 tengah malam adalah masa untuk menyeru.
Lilin yang mewakili individu tertentu itu akan dinyalakan setiap malam sehingga individu berkenaan pulang dan jika perlu bilangan lilin itu ditambah agar seruan lebih 'kuat'.
"Jika lilin cepat cair, itu antara tanda yang seruan itu bakal berjaya," katanya.
Kemudian, bergantung pada keinginan pelanggan, mereka diberikan ubat antaranya air mani gajah, ubat pelaris dan pengasih, minyak cenuai dan serbuk yang dibuat daripada beduk kulit kerbau. Minyak cenuai ialah sejenis minyak pengasih yang dicalit kepada tubuh individu yang diingini.
"Baru-baru ini, ada wanita berusia 20-an dari Ketereh telah mendapatkan cenuai daripada saya kerana jatuh hati dengan seorang Datuk di Kuala Lumpur, tiga hari selepas mencalitnya pada tubuh lelaki itu, terus lelaki itu ajak dia kahwin," dakwanya.No comments: